Over Ottersum

Ottersum is een kerkdorp en onderdeel van Gennep in de Nederlandse provincie Limburg. Tot 1 januari 1973 was Ottersum een zelfstandige gemeente. De gemeente bestond uit drie dorpen: Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide.
De gemeente Ottersum bestond op dat moment uit 2701 hectare met 5157 inwoners. Het dorp telt 2.339 inwoners (2014). Dwars door de dorpskern loopt een provinciale weg N291. Ten zuiden van het dorp stroomt het riviertje de Niers. Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de 50km-lopers door de kern van Ottersum.

Onder het kopje Historie van deze site kunt u lezen dat Ottersum al een oud dorp is dat al in de Middeleeuwen bestond.
De gemeente Ottersum is bekend geworden door het instituut voor de verpleging en opvang van mensen met een verstandelijke beperking, na de tweede wereldoorlog begonnen in het toenmalige klooster Maria Roepaan aan de Kleefseweg. Men sprak toen nog van zwakzinnigenzorg.
Het instituut maakte naam op het gebied van studie en onderzoek naar verbetering van deze zorg/verpleging.  Het is inmiddels opgegaan in zorgorganisatie Dichterbij. De bestaande instituten zijn grotendeels gesaneerd. Het destijds nieuwe Maria Roepaan is tegenwoordig een natuurpark. De plekken waarop de diverse gebouwen hebben gestaan zijn nog door afwijkende begroeiing in de natuur terug te vinden.

Ottersum is bovendien tot ver buiten de eigen regio bekend door het z.g. Heldro-ijs. Menigeen heeft er een autoritje voor over om hier een ijsje te gaan eten wat op warme dagen en avonden tot gezellige drukte in en voor de zaak leidt.

De gemeente Ottersum kreeg na WOII een (in toenemende mate) belangrijke grensovergang naar Kleve. Veel douane- en marechausseemedewerkers vestigden zich in ons dorp. Naast de voetbalvelden van Achates aan de St Jansstraat staat een gebouwencomplex met appartementen De Niershof. Het is de voormalige Marechausseekazerne, hier gebouwd vanwege de grote grensovergang bij A77. Toen de kazerne gereed was, verdween dankzij het Schengenverdrag de controle aan de binnengrenzen van de Europese grenzen en werd de kazernefunctie van het gebouw overbodig.

6 reacties:

 1. Gaarne wil ik uw organisatie een uitnodiging sturen voor een bijeenkomst voor een donatie van uit KERN
  Als u mij een mailadres kunt sturen , zend ik u een bericht

  1. Dag Harry,
   Wij kijken niet elke dag op deze plek van onze website. Meestal staat er alleen maar spam in de berichtenbox.
   Jouw bericht is natuurlijk iets heel anders. Wij nemen de uitnodiging zeker aan. OP dit moment gaan we na wie er van ons naar de KERN bijeenkomst op 24 februari a.s. gaat komen. Maar dat we komen met minstens 2 man is bij dezen bevestigd.

 2. Er is eenaantal jaren geleden tijdens een open monumentendag een film vertoond in de kerk waarop te zien is dat jonge gezinnen naar het Groenekruis gebouw gaan. Daarop zag ik straatgenoten van’t Zand.
  Is die film nog ergens te zien/downloaden?

  1. De film die u bedoelt is inderdaad in ons bezit. Het zijn opnames uit 1968. Ik kan hem via Wetransfer naar u toesturen.

    1. De hele film is te groot om in een keer toe te sturen. Ik stuur de afzonderlijke delen op met WeTransfer. Alle delen in één map zetten en dan heb je de hele DVD die afgespeeld kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *