Over Ottersum

Ottersum is een kerkdorp en onderdeel van Gennep in de Nederlandse provincie Limburg. Tot 1 januari 1973 was Ottersum een zelfstandige gemeente. De gemeente bestond uit drie dorpen: Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide.
De gemeente Ottersum bestond op dat moment uit 2701 hectare met 5157 inwoners. Het dorp telt 2.339 inwoners (2014). Dwars door de dorpskern loopt een provinciale weg N291. Ten zuiden van het dorp stroomt het riviertje de Niers. Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de 50km-lopers door de kern van Ottersum.

Onder het kopje Historie van deze site kunt u lezen dat Ottersum al een oud dorp is dat al in de Middeleeuwen bestond.
De gemeente Ottersum is bekend geworden door het instituut voor de verpleging en opvang van mensen met een verstandelijke beperking, na de tweede wereldoorlog begonnen in het toenmalige klooster Maria Roepaan aan de Kleefseweg. Men sprak toen nog van zwakzinnigenzorg.
Het instituut maakte naam op het gebied van studie en onderzoek naar verbetering van deze zorg/verpleging.  Het is inmiddels opgegaan in zorgorganisatie Dichterbij. De bestaande instituten zijn grotendeels gesaneerd. Het destijds nieuwe Maria Roepaan is tegenwoordig een natuurpark. De plekken waarop de diverse gebouwen hebben gestaan zijn nog door afwijkende begroeiing in de natuur terug te vinden.

Ottersum is bovendien tot ver buiten de eigen regio bekend door het z.g. Heldro-ijs. Menigeen heeft er een autoritje voor over om hier een ijsje te gaan eten wat op warme dagen en avonden tot gezellige drukte in en voor de zaak leidt.

De gemeente Ottersum kreeg na WOII een (in toenemende mate) belangrijke grensovergang naar Kleve. Veel douane- en marechausseemedewerkers vestigden zich in ons dorp. Naast de voetbalvelden van Achates aan de St Jansstraat staat een gebouwencomplex met appartementen De Niershof. Het is de voormalige Marechausseekazerne, hier gebouwd vanwege de grote grensovergang bij A77. Toen de kazerne gereed was, verdween dankzij het Schengenverdrag de controle aan de binnengrenzen van de Europese grenzen en werd de kazernefunctie van het gebouw overbodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *